Niš: Iz deponije niče elektrana

Bez autora
Sep 13 2011

Grad Niš i Kompanija „Amest“ iz Italije, potpisali su ugovor za eksploataciju metana iz gradske deponije što bi se koristilo za proizvodnju električne energije. Prema preliminarnoj računici gradnja elektrane će koštati između 600.000 i milion evra. Time će ne samo eliminisati potencijalne i velike opasnosti od eksplozije na sadašnjoj deponiji Bubanj pored Niša, već će se nedaleko odatle sagraditi i elektrana. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović koji je potpisao ugovor sa predsednikom italijanske kompanije Felipeom Skočimarom posebno ističe da će se radi o velikom gasifikatoru za preradnu otpadnih gasova, a da će to otvoriti i nova radna mesta. Pored toga od otpadnih gasova u gasifikatoru će se proizvoditi struja koju ćemo isporučivati Elektroprivredi Srbije i od toga prihodovati, a nadasve građanima Niša biće obezbeđena mnogo zdravija životna sredina nego do sada. Felipe Skočivari najavio je da njegova kompanija planira da se postrojenje za eksploataciju metana iz deponije pored Niša sagradi najviše za godinu dana i da odmah potom počne proizvodnja prvih kilovata „zelene“ struje.

Niš: Iz deponije niče elektranaGrad Niš i Kompanija „Amest“ iz Italije, potpisali su ugovor za eksploataciju metana iz gradske deponije što bi se koristilo za proizvodnju električne energije.

Prema preliminarnoj računici gradnja elektrane će koštati između 600.000 i milion evra.

Time će ne samo eliminisati potencijalne i velike opasnosti od eksplozije na sadašnjoj deponiji Bubanj pored Niša, već će se nedaleko odatle sagraditi i elektrana.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović koji je potpisao ugovor sa predsednikom italijanske kompanije Felipeom Skočimarom posebno ističe da će se radi o velikom gasifikatoru za preradnu otpadnih gasova, a da će to otvoriti i nova radna mesta.

“Pored toga od otpadnih gasova u gasifikatoru će se proizvoditi struja koju ćemo isporučivati Elektroprivredi Srbije i od toga prihodovati, a nadasve građanima Niša biće obezbeđena mnogo zdravija životna sredina nego do sada” , kaže Miloš Simonović.

Felipe Skočivari najavio je da njegova kompanija planira da se postrojenje za eksploataciju metana iz deponije pored Niša sagradi najviše za godinu dana i da odmah potom počne proizvodnja prvih kilovata „zelene“ struje.

„Amest“ je državna kompanija iz najbogatije italijanske regije Veneto, odakle je u Niš već stigao „Beneton“, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača u tekstilnoj industriji. ’Kompaniju su osnovali gradovi Venecija, Peruđa i Vićenca, a Italijani su stigli u Niš u sklopu konkretne realizacije međudržavnog sporazuma Italije i Srbije o zajedničkom delovanju u oblasti zaštite životne i radne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik